tiistai 18. kesäkuuta 2013

MS FATIIKKI ON CCSVI:n SEURAUS?


Fatiikista on paljon kirjoitettu eri blogeissa, keskusteluryhmissä ja tieteellisissä julkaisuissakin. Mistä MS fatiikki johtuu? Miten se eroaa normaalista väsymyksestä? Joskus olen lukenut toteamuksia, että se olisi yksi MS-taudin ikävimpiä ja invalidisoivimpia oireita. Minulle MS fatiikki tuli tutuksi menneinä vuosina kun Marjalle iski fatiikkikohtauksia aika ajoin. Totta puhuakseni minun oli vaikea toisinaan ymmärtää sitä.. siis miten voi "virta loppua kuin seinään"? Mutta, niin usein kävikin ja se tarkoitti sitä, että Marja meni makuuasentoon - ei nukkumaan, vaan meni ikäänkuin latautumaan. Aikaa myöten toki sain jonkinlaisen käsityksen, että miltä se voi tuntua. Marjan kerronnan lisäksi, luin miten muut MS-potilaat ovat sen kokeneet, esim. mscrossroadsilla on lukuisia, hyviä ketjuja aiheesta: FATIIKKI

Sivusta seuranneena ja kokemuksia lukeneena, minulle tuli selkeähkö käsitys siitä, että fatiikki voi olla todella helvetilllinen ongelma - mikä kirjaimellisesti syö elämänlaatua. Monilla potilailla on ongelmaan erilaisia lääkityksiä ja olen ymmärtänyt, että niiden vaikutus on ollut vaihteleva. Mutta, mistä fatiikki johtuu? Mikä on tieteellinen selitys sille? CCSVI:n myötä nousi uusi selitysmalli, mikä kytkee aivojen verenvirtauksen fatiikkiin. Näin maallikon korvaan tämä on järkeenkäypä malli, sillä hidastunut tai poikkeava virtaus ihmisen tehokkaassa "prosessorissa" voi näkyä esim. fatiikkina - ei jaksa, koska aivokudos ei saa happea/ravinteita riittävästi. Onko asialle tieteellistä näyttöä? Kyllä on, siitäkin huolimatta että koko CCSVI on vielä lapsenkengissä:

Italialaisryhmän tutkimus 2010: "IS CHRONIC FATIQUE THE SYMPTOM OF VENOUS INSUFFICIENCY ASSOCIATED WITH MULTIPLE SCLEROSIS?
 --> 31 MS-potilaan ahtautuneet laskimot operoitiin ja mitttaukset keskittyivät fatiikkin. Tulos oli se, että fatiikki väheni dramaattisesti ja viimeisin mittaus tehtiin 12 kk:n kohdalla. Tutkijoiden päätelmä oli pohdiskeleva: onko fatiikki CCSVI:n oire?

Stanfordin Michael Daken tutkimus: Controversial MS Treatment Lessens Fatigue, Research At ISET 2011 Shows 
--> 30 Stanfordissa operoidun potilaan fatiikkia mitattiin vuoden aikana ja se oli vähentynyt puoleen.

Puolalaistutkijoiden 2012 lopussa julkaistu, laaja tutkimus: Endovascular Treatment for Chronic Cerebrospinal Venous Insufficiency in Patients with Multiple Sclerosis 
--> Kaikkiaan 340 MS-potilaan fatiikin tasoa mitattiin 6 kk operaation jälkeen. Tutkimustulos oli se, että fatiikki väheni tilastollisesti merkittävästi ja positiista oli se, että suurimman avun saivat fatiikista eniten kärsivät.

Tutkimuksien lisäksi useat operoidut ovat todenneet fatiikin helpottumisen ja valitettavasti osalla ei ole ollut vastaavaa kokemusta. Marjalla fatiikki käytännöllisesti katsoen loppui juhannuksena 2010, operaation myötä. Olemme kyllä nöyrän kiitollisia siitä ja varsinkin siitä, että se ei ole tullut takaisin. Vaikka fatiikki olikin Marjan oire, niin voin vakuuttaa että heijastui vahvasti minuunkin - samassa taloudessa kun asutaan, niin asiat paljolti jaetaan. Voimia kaikille fatiikin kanssa taisteleville, toivon todella että kenenkään ei tarvitsisi asiasta kärsiä.

                       Kuvassa ei ole Marja, mutta tuollaista se joskus oli:
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti