maanantai 6. lokakuuta 2014

ZAMBONIN MITTAUSMETODILLA TUTKITAAN ASTRONAUTTIEN VERENVIRTAUKSIA

Italiassa on uutisoitu aika näkyvästi professori Zambonin ja Italian avaruusjärjestön yhteisestä tutkimushankkeesta, minkä keskiössä on astronauttien aivoista poistuvan verenvirtauksen mittaaminen. Italialainen naisastronautti Samantha Cristoforetti lähtee 23.marraskuuta puoleksi vuodeksi kansainväliselle avaruusasemalle ja hänellä on kaulallaan verenvirtauksia mittaavia antureita. Kyseinen mittausmetodi on Paolo Zambonin kehittämä ja sitä on aikaisemmin sovellettu MS-potilaiden verenvirtauksen poikkeavuuksien kartoittamisessa. Menetelmä on pletysmografia sovellus, jolla nyt mitataan miten ihmisen aivoista lähtevän verenvirtaus muuttuu painottomassa tilassa. Aikaisemmissa tutkimuksissa on viitteitä siitä, että pitkäaikainen avaruudessa olo uhkaa aivokudosta.
Pletysmografia metodilla on mittailtu MS-potilaiden verenvirtauksen poikkeavuuksia ja esimerkiksi 9/2012 Journal of Vascular Surgery julkaisi hyvän tutkimusartikkelin aiheesta:
Tutkimuksessa vertailtiin 44 MS-potilaan ja 40 terveen kontrollin virtausta ja mittausantureiden mukaan ryhmien kesken oli merkittäviä eroja, terveillä virtaus oli nopeampaa kuin MS-potilailla.

"The rate at which venous blood discharged in the vertical position (EG) was significantly faster in the controls (2.73 mL/second ± 1.63) compared with the patients with CCSVI (1.73 mL/second ± 0.94; P = .001)."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti