lauantai 28. helmikuuta 2015

AUSTRALIALAISTUTKIMUS: LASKIMOTOIMENPIDE PARANTAA VERENVIRTAUSTA MS-AIVOISSA

Paolo Zamboni twiittasi eilen: "An Australian Study shows improvement of Cerebral Haemodynamics post Venous PTA CCSVI MS" ja "typical Multiple Sclerosis ANS postural dysfunction disappears after extracranial venous PTA CCSVI". Zamboni kommentoi twiitissä laskimosairauksien tiedejulkaisu "phelobology:ssä" julkaistua tuoretta tutkimusartikkelia.

Australialaisen laskimoasiantuntijan, Paul Thibaultin tutkimuksessa kartoitettiin verenvirtauksen muuttumista MS-potilailla laskimo-operaation jälkeen. Thibaultin kehittämä mittaustapa on siinä mielessä potentiaali, että se on objektiivinen menetelmä. CCSVI:n yhteydessä on paljon puhuttu perfuusiosta (tai hypoperfuusiosta) eli "läpivirtauksesta". Tutkimuksessaan Thibault osoitti, että MS-potilaiden veren läpivirtaus selkeästi parantui toimenpiteen seurauksena. Hänen tulkintansa on se, että MS-potilaiden oireiden helpottuminen johtuu todennäköisesti parantuneesta verenvirtauksesta.

Thibault mittasi virtauksen aivoista verta poistavista laskimoista, sekä aivoihin verta tuovista valtimoista:


Alla olevassa taulukossa näkyy virtauksen muutoksen määrä, mikä mitattu aivoille verta tuovista valtimoista. Ennen operaatiota tutkittavilla MS-potilailla keskiarvoksi mitattiin n. 900 ml/min ja operaation jälkeen mitattuna lukema oli n. 1238 ml/min, Merkittävä parannus.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti