keskiviikko 15. heinäkuuta 2020

TUTKIMUS: KESKUSHERMOSTON VERENVIRTAUS HEIKKENEE MS-TAUDISSANeurology Advisor uutisoi tuoreesta tutkimuksesta, minkä keskiössä oli keskushermoston verenvirtaus MS-taudissa. Kaikkiaan 80 MS-diagnosoidun ja vastaavan määrän terveitä ihmisiä aivojen verenvirtausta mitattiin (transkraniaalinen dopplerkaikukuvaus) hengitystestin yhteydessä. Tutkittavat olivat hengittämättä 30 sekunnin ajan ja verenvirtausmittaus osoitti miten aivojen verisuonisto reagoi. Ihmisen verisuonisto reagoi normaalisti niin, että se pyrkii kompensoimaan hapen puutetta laajentamalla suonia ja edistämään virtausta (vasoreaktiivisuus). Tutkimuksen kannalta huomion arvoista se, että tutkijat olivat sokkoutettuja mitattavien ihmisten terveydentilasta. 

Tutkimuksen tulos oli se, että MS-diagnosoitujen verenvirtauksen dynamiikka poikkesi suhtessa kontrollihenkilöihin, se oli heikompaa. Toinen tärkeä havainto oli se, että sairauden edetessä verisuoniston toiminta (vasoreaktiivisuus) myöskin heikkenee. Julkaisun loppuosiossa tutkijat pohtivat ja peilaavaat todennettua ilmiötä. Kirjoittavat tarkastelivat löydöstä aiempiin tutkimuksiin ja lähdeviitteissä palattiin aina 80-luvulle (Swank ym), jolloin ensimmäiset mittaustulokset kertoivat verenvirtauksen puutteista MS-taudissa. Kiinnostavaa oli lukea, että miten tutkijat selittivät ilmiötä. Nähdäkseni päätelmät jäivät vielä jokseenkin leijumaan hypoteettisinä. He kirjoittavat "monien tekijöiden" mahdollisesta roolista ja nostavat tulehduksen keskiöön: "The pathophysiology of hemodynamic impairment in MS patients is reasonably multifactorial and, at least partly, secondary to the downstream effects of the neuro-inflammatory cascades."


Tutkijat myös pohdiskelivat verenvirtauspoikkeavuutta syvällisemmin MS-taudin mekanismeihin, sairauden etenemiseen, kudosvaurioihin ja sairauden hoitoon. Sairauden monet mekanismit ovat edelleen hämärän peitossa ja  olisikin erittäin tärkeää tarkastella mikä merkitys, rooli verenvirtauksen poikkeavuuksilla on MS-taudissa. Maallikkomaisesti miettien aivojen verenvirtauksen merkittävä heikkeneminen (jo sairauden alusta lähtien) ei voi olla hyvä uutinen. En hämmästyisi, jos se tulevissa tutkimuksissa kytkeytyy selkeämmin hermokudoksen rappeumaan, neurodegeneratiiviseen puoleen.  

"The contribute of vascular abnormalities remains elusive, and studies exploring the relationships between cerebral hemodynamics, functional impairment, disease course and therapeutic response may reasonably allow to improve the understanding of MS pathophysiology and translate in implications for clinical practice"Ei kommentteja:

Lähetä kommentti