sunnuntai 30. syyskuuta 2012

SELKÄYDINNESTEEN VIRTAUS JA CCSVI KYTKEYTYVÄT TOISIINSAECTRIMS kokoontumisen yhteydessä (Lyon, 10.-13.10 2012) on myös CCSVI esillä. Buffalon yliopiston tutkijoiden ja Zambonin yhteistyö on tuottanut useita kiinnostavia tutkimuksia, mm. selkäydinnesteen ja verenvirtauksen keskinäisestä suhteesta. Tuore tutkimusjulkaisu kertoo mitä tapahtuu selkäydinnesteen virtaukselle, kun MS-diagnosoiduille tehdään laskimo-operaatio. Tutkimuksessa oli mukana 15 tutkittavaa, jotka jaettiin kahteen ryhmään. Ensimmäiselle ryhmälle tehtiin operaatiot puolta vuotta aiemmin kuin toiselle ja ryhmiä tutkittiin ja vertailtiin keskenään. Tämän tutkimuksen tulos oli se, että pallolaajennus korjasi selkäydinnesteen virtausta.

Cine cerebrospinal fluid imaging changes in patients with multiple sclerosis after venous angioplasty. A 1-year follow-up study

"Conclusions: This study shows that in MS patients with CCSVI, PTA treatment has a beneficial effect on CSF flow and velocity measures. This improvement could be due to better venous drainage following angioplasty." 

Jo 2009 Zamboni ja Buffalon tutkijat julkaisivat aiheesta tutkimuksen, missä todettiin että heikentynyt laskimovirtaus heijastuu selkäydinnesteen virtauksen kanssa, eli ne nivoutuvat toisiinsa:

"Compared with the HCs, the CCSVI-MS patients showed a significantly lower net CSF flow (p=0.027) which was highly associated with the VHISS (r=0.8280, r2=0.6855; p=0.0001). This study demonstrates that venous outflow disturbances in the form of CCSVI significantly impact on CSF pathophysiology in patients with MS.."

Mikä merkitys selkäydinnesteen virtauksella oikeastaan on? Itselläni on ollut lähinnä sellainen käsitys että "selkäydinneste suojaa aivoja törmäyksiltä ja iskuilta", ainakin näin on monessa tekstissä mainittu. Näin se varmasti onkin, mutta selkäydinnesteellä on muitakin tärkeitä merkityksiä - se tuo ravinteita keskushermoston soluille ja toisaalta toimii kuona-aineiden poistajana. Luin juuri alla olevan tuoreen artikkelin, missä asiaa on tutkittu labrahiirillä. Tutkjoiden löydös oli se, että selkäydinneste todellakin toimii aivojen "puhdistajana":

Aivojen oma pesujärjestelmä

"Pikkuruiset huokoset tässä ulommassa putkessa imevät verisuonista ravinteikasta aivo-selkäydinnestettä kanaviin, jotka ovat täynnä hermosoluja, ja samalla muissa kohdissa olevat huokoset pumppaavat nestettä pois. Prosessi siis poistaa aivojen jätettä samalla kun se ruokkii aivosoluja."

Mielestäni erittäin tärkeä tutkimuslöydös, mikä tulisi tutkia perinpohjaisesti. Kuinka iso rooli ja mikä merkitys heikentyneellä selkäydinneste virtauksella on MS-taudissa? Tulevat tutkimukset antanevat tähän varmasti lisävalaisua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti