lauantai 15. syyskuuta 2012


Kaksi uutta kliinistä tutkimusta julkaistu


Nyt tulee blogin päivitys viiveellä, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Nyt alkusyksyn aikana on julkaistu kaksi uutta tutkimusta. Toinen tutkimus on USA:sta ja toinen Puolasta.

Clinical Improvement after Extracranial Venoplasty in Multiple Sclerosis
Tutkimuksessa kaikkiaan 259 MS- ja CCSVI diagnosoitua, joille tehty laskimo operaatiot. Tutkittavien tilannetta kartoitettiin kuukausi ja 6 kuukautta operaation jälkeen. Tutkimuksen tulos oli se, että operaatioiden tilanne parani tilastollisesti merkittävästi ja kartoituksessa käytettiin ns. Multiple Sclerosis Impact Scale (MSIS-29) mittaristoa. Jälleen RR-tautimuotoa sairastavilla selkeämpi hoitoefekti kuin progressiivista muoto sairastavien kohdalla. Yksi komplikaatiokin ilmeni ja se oli tromboosi katetrin sisäämeno paikassa - mutta se hoitui hoidolla.

Conclusions
Endovascular treatment of CCSVI in patients with MS appears to be a safe procedure resulting in significant clinical improvement


Aivotutkija David Hubbar, tutkimuksen johtaja

Prof. Marian Simkan johtama tutkimus, missä 340 operaation myötä tarkasteltiin vaikutuksia yhteen MS-taudin ikävimmistä oireita eli fatiikkiin. Mittauspiste oli 6 kuukautta operaation jälkeen ja kartoitus tehtiin Fatique-severity-scale mittausta hyödyntäen. Tutkimuksen lopputulema oli samantyyppinen kuin italialaisten ja Stanfodin Yliopiston tekemä eli fatiikki väheni merkittävästi. Tässä tutkimuksessa yksi havainto oli se, että selkeämpi fatiikin väheneminen havaittiin niillä joilla oli korkeammat fatiikki pisteet. Tässä alaryhmässä vielä todettin sekin että potilaan sukupuoli, ikä, taudin kesto tai leesioiden sijainti eivät liittyneet hoitotulokseen.

Conclusion: 
 Our results confirm the findings of the previous studies that have found a positive effect of endovascular treatment on chronic fatigue in multiple sclerosis patients. Despite all limitations of our study, improved fatigue, especially when severe, appears to be an encouraging finding, which warrants further study in this area.

Kuvassa laskimoasiantuntija, prof. Marian Simka
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti