lauantai 5. marraskuuta 2016

MS TÄYTTI 10 VUOTTA

Nyt marraskuussa 2016 tulee täyteen 10 vuotta siitä hetkestä kun Marja sai diagnoosinsa. Näin jälkikäteen muistelellen loppuvuosi 2006 meni shokki tunnelmissa, kun yritin päästä käsitykseen sairaudesta ja tilanteesta ylipäätään. Marjan tapauksessa MS-tauti näytti ensimmäiset kasvonsa aggressiivisena pahenemisvaiheena, mikä vei hänet LKS:n petipotilaaksi. Noista alkuajoista päällimmäisenä muistona jäi pelon ja toivottumuuden tuntemukset. Tietyt hetket ovat "jäätyneet" mieleeni tarkkoina filminpätkinä; Marjan hätääntynyt puhelu sairaalasta, kyynelien täyttämä ajomatka sairaalaan, lääkärin sanat, yksin lasten kanssa kotona, käynnit sairaalassa, neurologin tapaamiset. 


En todellakaan olisi uskonut tuolloin, että vuonna 2016 Marjan tilanne olisi sellainen kuin se tänä päivänä on. Vapaa-aikamme täyttyy perheen ja yhteisien urheiluharrastuksien merkeissä. Treeni ja terveellinen ravitsemus ovat olleet jo pitkään tärkeä osa Marjan omaa sairauden hoitoa. Koen luonnollisesti nöyrää ja syvää kiitollisuuden tunnetta siitä, että tilanne on ollut näinkin hyvä. 


Marjan tapauksessa laskimoahtaumien operoinnilla on ollut selkeä vaikutus MS oireisiin ja tilanteeseen ylipäätään. Kyse ei ole vain Marjan kokemuksesta, vaan asioista mitkä minäkin olen nähnyt operaation jälkeen; fatiikin poisjääminen, tasapainon korjaantuminen (pyöräily), lämmönsietäminen (sauna), kyky urheilla, "raskaiden jalkojen" poistuminen, spastisuuden katoaminen (niskahartia). Mutta onko jutussa kyse plasebokokemuksesta vai liittyykö oireiden helpottuminen parempaan veren-/selkäydinnesteen virtaukseen? Noin kahden viikon kuluttua saamme tieteellisen vastauksen asiaan, kun Paolo Zamboni esittelee Italian laajan, plasebokontrolloidun tutkimuksen tulokset Veith Symposiumissa, New Yorkissa 18.11 2016.

PS.  Marraskuun konferenssissa Zamboni vasta esitteli tutkimuksen toteutusta ja menetelmiä. Italian sokkoutetun tutkimuksen tulokset julkaistaankin arviolta kesällä 2017, sen jälkeen julkaisu on käynyt läpi tieteellisen myllyn, vertaisarviointineen. 


Kuva: Lapin Kansa syyskuu 2010 
Koko Lapin Kansan artikkeli luettavissa täältä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti