torstai 9. maaliskuuta 2017

BRITISH COLUMBIAN NEGATIIVINEN TUTKIMUSTULOS JA JÄLKIPUINTI


Viime viikolla sosiaalisen median CCSVI ryhmissä käytiin keskustelua liittyen British Columbian sokkoutetun tutkimuksen  tiimoilta. Tuolloin tiedettiin, että tulokset tullaan julkistamaan 8.3 2017 Washingtonissa, Society for Interventional Radiology:n kokoontumisessa. Kanadan ja USA:n CCSVI ryhmissä Britich Columbian tekemään tutkimukseen suhtauduttiin etukäteen suurella varauksella, koska heidän 2013 julkaisema tutkimus oli tyystin eri linjoilla kuin Zambonin ryhmän vastaavat tutkimukset. Zambonin mukaan British Columbian tutkimuksessa oli menetelmällisiä virheitä, joiden myötä tuloskin on virheellinen (blogissani aiheesta tarkemmin 12/2014, http://ccsvi-erkki.blogspot.fi/2014/12/zamboni-lancetissa-2013-julkaistun.html). Tunnetuimpiin lukeutuva CCSVI kannattaja, Yhdysvaltalainen Joan Beal kirjoitti blogissaan useita päiviä ennen tulosten julkaisua, että tulos tulee olemaan todennäköisesti negatiivinen (http://ccsviinms.blogspot.fi/2017/03/ubc-ccsvi-clinical-trial.html)

Eilen, 8.3 alustavat tulokset sitten julkaistiin, vaikka datan käsittely ja paperi ovat vielä keskeneräisiä. Tutkimuksessa oli mukana kaikkiaan 104 MS-potilasta, joilla kaikilla oli CCSVI ahtaumia jugulaari- ja/tai azygoslaskimoissaan. Potilaiden tilaa arvioitiin operaation jälkeen, sekä tulevien 48 viikon aikana. Tutkimusdataa kerättiin niin magneettikuvien kuin kyselyjenkin avulla. Kaikkiaan 25 % tutkimukseen osallistuneista vastasi kyselyissä oireidensa helpottuneen, mutta hyötyjiä oli yhtä paljon "operaatio" kuin "feikki operaatio" ryhmässä. Tutkimusta johtanut neurologi Anthony Traboulsee totesi haastattelussa, että "The major finding is that there is no clear benefit early, or within 72 hours or within 48 weeks, of having venoplasty compared with having the sham treatment". Lisäksi Traboulsee totesi haastattelussa, että tämän kaksoissokkoutetun tutkimustuloksen myötä asia on käsitelty ja laskimo-operointi tutkimuksia ei edes kannata jatkaa. 

Nyt päivää myöhemmin tutkimustulosta on kommentoitu muutamien asiantuntijoiden taholta. Zamboni on twiiteissään painottanut sitä, että CCSVI tulisi hoitaa sairauden varhaisessa vaiheessa, jotta hoidolla olisi vaikutusta (vrt Bavera 2015 tai Zamboni ym. 2016). Nyt toteutetussa tutkimuksessa operoidut olivat sairastaneet jo lähes 20 vuotta. Zamboni kommentoi tutkimusta CTV news:lle näin:

"In an email to CTV News, Dr. Zamboni noted that 40 per cent of the patients in the Pan-Canadian study were in advanced stages of MS – primary or secondary progressive and who had MS for on average, 17 years. 
”All the preliminary studies clearly showed that in this category (venoplasty) does not modify significantly neither (disability scores) EDSS nor MRI,” Zamboni wrote. Other studies of venography in MS that showed a benefit, Zamboni wrote, were done in patients with relapsing and remitting MS (earlier stage of the disease) who had been diagnosed less than 10 years"Alla lainaus 2016 tutkimusjulkaisusta (Zamboni ym) ja tutkijoiden merkittävä havainto oli se, että CCSVI operointi korjasi aivojen verenvirtausta, mutta ei pitempään sairastaneiden kohdalla.


Aiheesta blogissani: http://ccsvi-erkki.blogspot.fi/2016/09/tutkimus-102016-jugulaarilaskimon.html

Yhdysvaltalainen verisuoniasi/CCSVI asiantuntija Salvatore Sclafani totesi haastattelussaan, että British Columbian tutkimusta tulee arvioida tarkemmin vasta kun tutkimus on kokonaisuudessaan julkaistu. Sclafani pohdiskeli erityisesti sitä, että saatiinko operoinnilla parannettua verenvirtausta riittävästi.
http://video.theloop.ca/news/top-stories/watch/we-need-to-wait-for-the-paper/5352530737001/#.WME_UlWLT3i

Myös Yhdysvaltalaisneurologin, Alizera Minegari kommentoi medialle asiaa ja hän totesi, että asiaa tulee edelleen tutkia, sillä löydös on vielä "lapsenkengissä".

“While still in its infancy, CCSVI poses an enormously complicated idea, which requires more fundamental studies to understand its role in pathophysiology of MS,” he said in an email to CTV News.

Italialaiset ovat viime vuosina oppineet omissa tutkimuksissaan lisää siitä, että ketkä potilaista hyötyvät operaatiosta. Nyt onkin kiinnostava nähdä, että minkälaisia tuloksia tuleekaan Italian sokkoutetusta, usean klinikan toteuttamasta kliinisestä tutkimuksesta. Italialaistutkimuksen tulokset julkaistaneen vasta sitten, kun paperi on käynyt vertaisarviointimyllyn läpi ja haastattelussa Zamboni arvioi, että julkaisu tapahtuisi kesällä 2017.


CTV news uutisoi aiheesta. Sivulla myös jokunen videonpätkä, missä haastateltu British Columbian johtajaa kuin operoitua MS-potilastakin. Ei kommentteja:

Lähetä kommentti