lauantai 4. elokuuta 2018

Brave Dreams jatkoanalyysi: toimiva laskimovirtaus vähentää keskushermoston tulehdusta


Italialaisten Brave Dreams tutkimuksen aineistoa analysoidaan edelleen ja nyt ensimmäinen jatkoanalyysi artikkeli on julkaistu nyt European Journal of Vascular and endovascular surgeryn tuoreimmassa numerossa (July 2018). Artikkelin otsikkona on "Extracranial Veins in Multiple Sclerosis: Is There a Role for Vascular Surgery?" ja sen kirjoittajina ovat Paolo Zamboni ja Robert Zivadinov. 

Brave Dreams tutkimuksen ensimmäinen artikkeli julkaistiin loppuvuodesta 2017 ja sen päätelmä oli se, että pallolaajennus toimenpiteenä on turvallinen, mutta toimii vain osalle potilaista, joten sitä ei suositella kaikille sopivana hoitona. Tutkimuksessa havaitiin, että vain noin puolella operoiduista pallolaajennus korjasi jugulaarilaskimon virtausta tutkimuksen aikana ja vastaavasti noin puolella toimenpide ei toiminut. Nyt jatkoanalyysissä tutkijat keskittyivät tarkastelemaan 81 pallolaajennuksella hoidettua CCSVI/MS-potilasta, jotka jaettiin kahteen alaryhmään; "korjaantunut virtaus" ja "ei-virtausta" 12 kk kohdalla mitattuna. Tutkijoita kiinnosti, että onko ryhmien kesken eroja aivojen magneettikuvantamisella todennettavien MS-leesioiden osalta.

Tutkimuksen tulos oli se, että niillä potilailla, joiden laskimovirtaus säilyi hyvänä ilmeni huomattavasti vähemmän MS-taudin leesioita, kuin potilailla, joilla virtausta ei todettu 12 kk:n kohdalla. Alla oleva kuva artikkelista on selventävä; vasemman puoleisessa kuvassa (A) on kuvattuna ajanjakso 6-12 kk operaation jälkeen ja oikeassa (B) 0-12 kk. Jo marraskuussa julkaistussa artikkelissa tutkijat havaitsivat, että magneettikuvissa toimenpiteen hyöty on nähtävissä viiveellä ( The delayed and positive effect) ja arvelivat tämän liittyvän aivoveriesteen dynamiikkaan. Näin myös tässä jatkoanalyysissä on nähtävissä, että tilanne leesioiden osalta näyttää paranevan ajan saatossa, mikäli laskimovirtaus säilyy hyvänä. Zamboni kirjoittaa tekstinsä päätelmäosiossa, että tämä tutkimushavainto kytkee kaulan laskimovirtauksen roolin suhteessa MS-leesioiden muodostumiseen, keskushermoston tulehdukseen. Siksipä hän painottaakin, että tutkimuksien tulee edelleen jatkua ja muistuttaa, että ilmiön tutkimisen osalta olemme vielä alkumetreillä.

"From a pathophysiological point of view the post hoc analysis reported above suggests a role of impaired extracranial venous flow in lesion development in patients with MS, as well as the probability of significant advantages when the brain outflow is restored. This finding continues to support the CCSVI hypothesis and the contribution of the jugular flow to cerebral inflammation."
...

Kirjoituksessaan Zamboni mainitsi myös, että tutkimusdatan analysoinnin myötä lisää julkaisuja on luvassa.

Artikkelin toisen osan on kirjoittanut Robert Zivadinov ja hänen puheenvuoronsa on paljolti vasta argumentti Zambonin kirjoitukseen. Zivadinovin mukaan MS-taudin hoidon tulee keskittyä lääkehoitoon, eikä hän näe tulevaisuutta laskimo-operoinnille. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti