perjantai 16. helmikuuta 2018

AVAIN LEHDESSÄ (1/2018) CCSVI TUTKIMUKSESTA


Avain lehti löysi tiensä postilaatikkooni ja luin sen sivuilta mielenkiinnolla Juha Multasen kirjoittaman koosteen Italian Brave Dreams tutkimuksesta. Sinällään Juhan kirjoittama teksti oli hyvin kirjoitettu, mutta yhtä kohtaa pureskelin hieman. Multanen kirjoittaa, että "Tutkijat eivät katso enää aiheelliseksi selvittää CCSVI-hoidon tehoa MS-taudissa uusilla lumekontrolloiduilla tutkimuksilla". Tämä kohta oli tekstissä vielä korostettu, jotta se varmasti osuu lukijan silmään. 


Tuosta tekstin kohdasta saattaa tulla sellainen käsitys, että tutkijat (Zamboni mukaan lukien) olisivat jo tyystin lopettamassa "CCSVI-hoitoa" MS-taudissa. Näinhän asia ei ole, vaan Zambonin mukaan tutkimus osoitti, että pallolaajennus ei ole erityisen toimiva menetelmä CCSVI:n hoitamiseen.. joten sen suhteen ei ole tarpeen tehdä uutta lumekontrolloitua tutkimusta. Kanadalaismedia Macleansille antamassaan haastattelussa Zamboni kertoi, että Brave Dreams:n tutkimusdataa seulotaan edelleen ja on mahdollista, että sieltä tunnistetaan alaryhmiä, joille pallolaajennus on toimiva hoitomuoto. Italialaistutkijat jatkavat myös parempien hoitomenetelmien kehittelyn parissa. Pallolaajennuksen yksi selkeä ongelma on juurikin sen lyhytkestoisuus eli avattu kohta pyrkii ahtautumaan uudelleen.  Zamboni on kommentoinut ja uutisoinut twitterissä Brave Dreamsin tuloksia ja ylipäätään sitä, että missä mennään.


Italialaistutkijat ovat kaikessa hiljaisuudessa kehittäneet CCSVI hoitoon tarkoitettua stenttimallia ja alustavissa eläinkokeissa tulokset olivat hyviä. Tutkimus luettavissa täältä:
Novel Compliant Scaffold with Specific Design for Venous System: Results of a Porcine Model Study

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti