tiistai 4. maaliskuuta 2014

Kanadalainen tiedejulkaisu: MS-aivoihin kertyvä rauta on peräisin veren hemoglobiinista?

Paolo Zambonin ensimmäinen CCSVI:n liittyvä tiedejulkaisu on vuodelta 2006 ja siinä hän keskittyi pohtimaan raudan kertymistä MS-tautia sairastavien keskushermostoon ja esitti että tapahtumaprosessi on paljolti sama kuin tutummissa laskimosairauksissa. Zamboni pohdiskeli, että raudankertyminen MS-leesidoiden yhteydessä olevien laskimoiden ympärille on yksi osa ongelmaa ja mahdollisesti tuottaa tulehdusta keskushermostossa.

"Despite histological findings showing haemosiderin deposits encircling the central vein of MS lesions, the iron-MMP pathway of activation is not considered in MS literature"
...
"Both findings support the hypothesis above described, which proposes local iron overload as the initial signal of the inflammatory chain in MS"

Linkki: The Big Idea: Iron-dependent inflammation in venous disease and proposed parallels in multiple sclerosis  


Zambonin hypoteesi raudankertymisestä on herättänyt ristiriitaisuutta tutkijoiden keskuudessa (niinkuin kaikki CCSVI:n suhteen :), mutta nyt Kanadalaiset tutkijat esittävät tuoreessa julkaisussaan (2/2014) että MS-aivoihin kertyvä rauta olisi pääasiallisesti lähtöisin punasolujen hemoglobiinistä.
Linkki: Hemoglobin as a source of iron overload in multiple sclerosis: does multiple sclerosis share risk factors with vascular disorders?

Maallikkomaisesti pohtien verestä peräisin oleva rauta on sopiva palapelin palanen kun muistetaan Brittiläisen C.Adamsin varsin laaja tutkimus, missä hän kartoitti 70 kuolleen MS-potilaan ja 70  kontrollin aivonäytteitä. Mikä oli Adamsin tutkimuksen keskeinen sanoma? Hänen tutkimustulos oli paljolti se, että MS-aivojen verisuonet ovat alttiita "tihkumaan" kudokseen ja sen seuraukset ovat nähtävissä aivonäytteistä (kuten kuva Adamsin tutkimuksesta 1988 osoittaa).


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti