sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

SOKKOUTETTU MITTAUSTUTKIMUS (3/2014) VAHVISTAA MS-POTILAIDEN POIKKEAVAN VERENVIRTAUKSEN

American Journal of Neuroradiology julkaisi aivan vastikään (3/2014) tutkimuksen, missä mitattiin aivoista poistuvaa verenvirtausta kaulanlaskimoista. Tässä sinänsä ei ole mitään uutta, mutta erityisen kiinnostavaksi asian tekee se, että tutkimus oli sokkotutkimus eli mittaajat eivät tienneet mihin ryhmään tutkittava kuului. Yhteensä tutkittavia oli 115 ja tutkittavia ryhmiä oli kolme:
- 54 MS-potilasta
- 31 tervettä kontrollia
- 30 joilla oli muu neurologinen sairaus

Verenvirtauksen mittaus tehtiin tutkittavan ollessa makuuasennossa ja pystyasennossa eli tutkijoita kiinnosti erottuvatko MS-potilaat muista ryhmistä.

Tutkimuksen tulos oli lyhykäisesti todettuna se, että MS-potilailla verenvirtaus erottui merkittävästi suhteessa terveisiin kontrolleihin ja rymän "muu neurologinen sairaus" kanssa, kuten tutkimuksen päätelmästä voimme nähdä:

"CONCLUSIONS: Alteration of cerebral venous blood outflow discriminated MS versus other neurologic diseases and MS versus healthy controls. The difference value between supine and sitting positions of cerebral venous blood outflow ≤ 503.24 was statistically associated with MS"

Tutkimus: A Sonographic Quantitative Cutoff Value of Cerebral Venous Outflow in Neurologic Diseases: A Blinded Study of 115 Subjects

Tämän sokkoutetun tutkimuksen tulos vahvistaa merkittävästi Zambonin ryhmän havaintoja ja tuloksia verenvirtauksesta. CCSVI diagnosoinnissa yksi kriteeri liittyy jugularlaskimossa tapahtuvaan virtauksen muutokseen makuu- ja pystyasennon kesken. Ilmiö selittynee laskimoiden virtausesteillä, siis veri ei pääse virtaamaan normaalia reittiä ja juuri tästä CCSVI:ssä (ja MS-taudissa) paljolti on kyse.

Alla oleva kuva on Zambonin ryhmän tutkimuksesta (2008) ja todellakin MS-potilaat erottuvat siinäkin selkeästi omana ryhmänään.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti