torstai 20. maaliskuuta 2014

KOLESTEROLILÄÄKE TOIMII PROGRESSIIVISESSA MS-TAUDISSA - ONKO VERENVIRTAUKSEN PARANTUMINEN SELITTÄVÄ TEKIJÄ?


Luin erittäin kiinnostavan tutkimusuutisen (CTV news, artikkeli 18.3.2014), mistä referoin keskeiset seikat tähän. Brittitutkimuksessa oli mukana 140 progressiivista tautimuotoa sairastavaa henkilöä ja tämä seikka tekee tutkimuksen entistä kiinnostavammaksi kun tiedämme, että progressiiviseen tautimuotoon nykyiset lääkitykset eivät juurikaan tepsi. Brittitutkimuksen ERITTÄIN kiinnostava ja potentiaali tutkimustulos oli se, että halpa kolesterolilääke SIMVASTATIN hidasti aivojen pienenemistä kahden vuoden aikana 43 prosenttia kun vertailtiin lääkeetä saaneiden kudoskatoa suhteessa plaseboryhmään. Brittitutkijan mukaan SP-tautimuotoa sairastavalla aivojen kudoshävikki on yleensä 6 %:n luokkaa vuodessa ja nyt kolesterolilääkettä saaneilla se oli n. 3 %:n luokkaa. Brittitutkijat toteavat artikkelissa, että kudoskato on yksi merkittävimmistä tekijöistä taudin etenemiseen liittyen ja tässä mielessä tulos on merkittävä. Tutkijat havaitsivat myös positiivisa tuloksia erilaisilla testeillä mitaten - lääkeryhmässä. Kaiken hyvän lisäksi lääke oli turvallinen ja hyvin siedetty.

Miten tämä liittyy CCSVI:n? Vastaus löytyy artikkelista eli yksi ryhmän tutkijoista (Dr. Greenwood) kirjoitti CTV news:lle että "on mahdollista että lääke vaikutti aivojen verisuonistoon ja verenvirtaukseen".

Olipa suorastaan mahtava nähdä tällainen tutkijan päätelmä, missä pohditaan verisuoniston/-virtauksen mahdollista roolia MS-aivojen kudoskatoon liittyvänä tekijänä. Henkilökohtaisesti olen hämmästellyt jo pitempään kuinka niinkin merkittävä asia kuin verenvirtauksen hidastuminen MS-taudissa on jäänyt niinkin vähäiselle huomiolle tutkimuksessa. Hidastunut verenvirtaus aivoissa ei voi olla hyväksi aivoille - tästä varmasti kaikki on samaa mieltä.

Hieman asiaa sivuten, osui silmääni Washingtonin yliopiston tutkimustiedoite vuodelta 2011 ja heilläkin kiinnostava havainto aivohalvauspotilaiden kuvantamisen yhteydessä. Tutkimuksessa kolesterolilääkityksellä olevien potilaiden verenvirtaus korjaantui paremmin kuin potilailla, joilla ei ollut statiinilääkitystä.

"The research involved 31 patients with ischemic stroke, a disorder when a clot blocks blood flow to part of the brain. In 12 patients who were already taking statins to control their cholesterol, blood flow returned to the blocked areas of the brain more completely and quickly"


Artikkeli: Cholesterol drugs may improve blood flow after strokeEi kommentteja:

Lähetä kommentti