sunnuntai 19. maaliskuuta 2017

SUOMALAISTUTKIMUS JOURNAL OF VASCULAR SURGERY JULKAISUSSA (3 / 2017)


Sain tänään käsiini suomalaistutkijoiden kirjoittaman tekstin kokonaisuudessaan ja se julkaistaan Annals of Vascular Surgeryn maaliskuun 2017 numerossa. Kiinnostava paperi kaikkinensa ja tekstistä huokui se, että tutkijat todellakin pyrkivät löytämään vastauksia CCSVI ilmiöön. Nyt tutkijat tarkastelivat 37 MS-potilaan  jugulaarilaskimon kaventumia (CSA ≤ 0.3cm2) tutkien sitä MRI kuvin sekä ultraäänellä. Menetelmät antoivat erilaisia tuloksia; ultraäänellä kaventumien määrä nousi huomattavasti korkeammalle kuin MRI kuvantamisella. Tutkiat pohtivat tätä ilmiötä ja arvelivat sen johtuvan mm. siitä että ultraäänilaitteiston anturi painaisi laskimoa. Lisäksi tutkimuksessa kartoitettiin varjoaineella verenvirtausta kaulan valtimosta jugulaarilaskimoon ja siirtymänopeus vaihteli 5-14 sekunnin alueella. 

Paperissa oli mukavasti mainintoja CCSVI tutkimuksessa aiemmin vastaan tulleista asioista ja sain vaikutelman, että tutkijat olivat hvyin perehtyneet aiempiin tutkimuksiin. Kiitoksia suomalaistutkijoille tästä tutkimuksesta.

Tähän ultraäänitutkimusmenetelmään liittyen Zamboni totesi taannoisessa haastattelussa, että se on kiistan ytimessä ja hän kertoi, että heidän tutkimusryhmän tavoitteena on kehittää tarkempi menetelmä CCSVI diagnosoimiseksi. Zambonihan on työskennellyt avaruusjärjestö NASA:n kanssa viime aikoina ja tämän yhteistyön hedelmänä on jo kehitetty uudenlaista mittaustapaa.

Suosittelen katsomaan alla olevan haastattelun. Kanadalainen media alan mies ja MS-potilas Matt Embry käy tutustumassa Zambonin tutkimusryhmän tiloihin, missä hänelle tehdään mm. ultraäänitutkimus. Zamboni kertoo CCSVI tutkimuksen tämän hetken tilanteesta ja muustakin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti