lauantai 18. marraskuuta 2017

Brave Dreams tulokset: pallolaajennus ei ole toimiva hoitomenetelmäItalian Brave Dreams sokkoutetun tutkimuksen tulokset on nyt luettavissa: 

Efficacy and Safety of Extracranial Vein Angioplasty in Multiple Sclerosis

Tutkimuksen päätulos on se, että CCSVI:n / MS-taudin hoitomuotona pallolaajennus ei ole toimiva menetelmä. Toimenpiteen tulisi korjata ahtaumasta johtuvaa verenvirtausta, mutta lähes puolella operoiduista virtaus ei korjaantunut. Tästä pallolaajennuksen riittämättömyydestä on ollut tutkimushavaintoja jo italialaisten pilottitutkimuksessa 2009. Nyt tutkimusjulkaisussa todettiinkin, että sitä ei enää tarpeen tutkia kliinisesti. 

Tutkimuksessahan oli mukana kaikkiaan 115 MS-potilasta (RR), joista 76:lle tehtiin pallolaajennus ja 39:lle feikkioperaatio. Operaatioiden vaikutuksia mitattiin 12 kuukauden aikana, mm. toimintakyvyn, pahenemisvaiheiden ja leesioiden osalta. Tilastollisesti ryhmien välillä ei ollut merkittäviä eroja. MS-leesioiden suhteen tilanne näytti paremmalta operoitujen hyväksi: 

"We found a reduction in the mean number of new brain lesions (corresponding to more lesion-free patients) in the PTA group compared with the sham group at 6 to 12 months. The delayed and positive effect on the magnetic resonance biomarker suggests that PTA could affect the dynamic of the blood-brain barrier."


Haastattelussa Zamboni totesi, että pallolaajennuksen heikkouden ja vähäisen tutkittavien määrän myötä tilastollisesti merkittäviä eroja ei ryhmien välille juurikaan muodostunut. Tässä ensimmäisessä paperissa mainittiin myös, että toimenpide voi hyödyntää alaryhmiä ja tutkimusaineistoa analysoidaan edelleen. Hän totesi, että lisää papereita tullaan vielä julkaisemaan. 

Omia tuntemuksia ja mietteitäni: päällimmäisenä nyt on mielenpäällä harmitus. Odotin tutkimukselta enemmän, mutta tämä tulos on se mikä on. Tosin täytyy muistaa, että negatiivinenkin tulos on tärkeä ja opettavainen. Pallolaajennus on kaiketi tullut tutkimuksellisesti tiensä päähän ja aika näyttää mikä jatkumo on. Tämän tutkimuksen tulos ei muuta sitä, että Marjan kohdalla 2010 tehty operaatio muutti hänen tilanteensa tyystin; oireet arjesta jäivät hoidon myötä. Johtuiko se a) sattumasta, b) plasebon voimasta vai c) parantuneesta veren- ja selkäydinnesteen virtauksesta?  Itse ajattelen, että Marja kuuluu Zambonin viittamaan "alaryhmään", jolle pallolaajennus on toimiva hoito. Sen verran hänen kuulumisistaan, että elämänlaatua heikentäneet oireet ovat edelleenkin pysyneet poissa ja fyysisesti hän on elämänsä parhaimmassa kunnossa. Ei huonosti 42 vuotiaalta, MS-tautia sairastavalta perheen äidiltä. 

Zamboni esittelemässä Brave Dreams tuloksia, New Yorkissa 8.11.2017


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti