MS-taudissa on viime aikoina uutisoitu uusien lääkkeiden tulosta markkinoille. Vastikään uutisoitiin suomalaismediassa reippaan positiiivseen sävyyn Alemtutsumabi lääkkeestä, joka "lamauttaa immuunipuolustuksen" ja annetaan laskimoon kerran vuodessa. Itselläni kyllä pisti silmään lääkkeen reippaat sivuvaikutukset, siis infektiot ja jopa kolmasosan potilaista sairastuminen kilpirauhassairauteen.
Linkki:
Alemtutsumabi muuttaa MS-taudin hoitoa (27.01.2014)
Henkilökohtaisesti en jaksa innostua tästä uutisesta, mutta ymmärrän toki potilaita joilla taudin luonne on aggressiivinen. Varmasti useimmilla on mielen päällä ja huolena taudin eteneminen, invalidisoituminen. Olen mielenkiinnolla lukenut ja katsonutkin varsin tunnettujen neurologien näkemyksiä erilaisten lääkityksien vaikutuksista MS-taudin hidastajana. Yksi maailman tunnetuimpiin MS-asiantuntijoihin lukeutuva George Ebers on esittänyt erittäin kriittistä näkemystä lääkityksiin ja hänen sanoma on paljolti se, että yhdenkään MS-lääkkeen ei ole voitu osoittaa hidastavan taudin etenemistä pitkäällä aikavälillä.
Ebers luennon kohokohdat:
Clinical trials and MS progression (4 min)
Näin ollen näkisin, että ratkaisuja tulisi etsiä laajemmaltikin ja uusista suunnista. Verenvirtaus ja selkäydinnesteen virtaus ovat olleet viime vuosina tutkimuksissa mielenkiinnon kohteena ja hyvä niin. MS-taudissa hidastunut verenvirtaus aivoissa on mitattu jo vuosikymmeniä sitten ja useissa tutkimuksissa mitattu ilmiö. Se ei yksinkertaisesti voi olla hyväksi herkälle aivokudokselle. Selkäydinnesteen virtaus on uudempi asia (kiitos Zambonille) ja alustavissa mittauksissa sekin on hidastunut - ei voi olla hyväksi hermokudokselle.
Kantasolututkimusta olen vilkuillut myös syrjäsilmällä ja uskon, että sieltä vielä kuullaan hyviä uutisia lisää. Viime viikolla eli tammikuun lopulla uutisoitiin maailmalla isosta askeleesta kantasolututkimuksessa, kun japanilainen nuori tutkija Haruko Obokata keksi menetelmän, jonka avulla kantasoluja voidaan valmistaa radikaalisti nopeammin, tehokkaammin ja huokeammin. Hänen kehittämäänsä menetelmää pidetään vallankumouksellisena.
Stem cell researcher Dr Haruko Obokata on 'breakthrough'
Sittenkin virus..
Tänään (5.2. 2014) uutisoitiin maailmalla, että Australialaiset tutkijat uskovat että ovat onnistuneet PYSÄYTTÄMÄÄN MS-TAUDIN ETENEMISEN. Jos tutkimuksen tulos on tuon otsikon mukainen, niin voidaan jo puhua isosta läpimurrosta. Professori Micheal Pender johti Queenslandin yliopiston tutkimusta, missä MS-potilaan immuunipuolustusta manipuloidaan niin, että se hyökkää keskushermostossa Epstein-Barr viruksen kimppuun. Ensimmäisenä koekaniinina on ollut 43 vuotias MS-potilas, lääkäri nimeltään Gary Allen, joka on jo ylistänyt hoidon vaikutuksia:
"He was given six weeks of treatment, which resulted in a sustained boost of energy, reduced pain and increased productivity at work.
"It's impossible to overstate the improvements," said Dr Allen.
Tutkimuksen johtaja Michael Pender totesi, että MS-taudissa EBV-virus jyllää keskushermostossa ja kun sen saa hallintaan, niin tauti ei etene ja jopa toipumista tapahtuu. Seuraava vaihe on menetelmän testaus muilla MS-potilailla ja Micheal Pender totesi toiveikkaana, että vaikutukset voivat olla vielä paremmat vähemmän aikaa MS-tautia sairasteilla.
"Our study shows that controlling it can stop the disease from getting worse and allow some recovery of function," said Prof Pender"
Linkkejä:
World first MS treatment unveiled
Life-changing MS treatment shows promise
Queensland doctors find therapy to halt progression of multiple sclerosis
|
EBV-VIRUS |