Päivitys 4/2015:
Interferoni lääkityksellä ei vaikutusta RR-tautimuodon muuntumisessa progressiiviseen muotoon
Huhtikuussa 2015 julkaistiin kanadalaisen British Columbian yliopiston tutkijoiden tutkimus, mikä kartoitti beta-interferoni lääkityksen suhdetta RR-tautimuodon muuntumisessa progressiiviseen (SPMS) muotoon. Tämä kysymys on pohdituttanut itseänikin - hidastaako interferonilääkitys sairauden siirtymistä progressiiviseen muotoon?
Tutkimusaineisto koostui 794 lääkitystä, 933 lääkkeettömästä sekä 837 historiallisesta (lääkkeettömästä) MS-potilaasta.
Tämän laajan ja lääketeollisuuden talousintresseistä riippumattoman tutkimustahon tulos oli se, että interferoneilla ei ollut vaikutusta sairauden etenemisessä relapsoivasta progressiiviseen muotoon.
Käsitykseni mukaan usealla interferonilääkettä käyttävällä MS-potilaalla on toive, että lääke hidastaisi sairauden etenemistä. Tämä nyt julkaistu tutkimustulos vahvistaa aiemmissa seurantatutkimuksissa saatuja tuloksia siitä, että sairaus etenee lääkityksestä huolimatta. Toki interferonilääkityksen on osoitettu mm. vähentävän pahenemisvaiheita ja siinä mielessä niiden käyttö osana sairauden hoitoa on perusteltua.
Tutkimustiivistelmä: Beta-interferon exposure and onset of secondary progressive multiple sclerosis (4/2015)
Tämä ei suoranaisesti liity CCSVI:n, mutta Marjaan kylläkin. Muutama päivä sitten julkaistiin tutkimusuutinen, mikä vahvisti sen mistä on ollut jo jonkin verran viitteitä - interferonit eivät hidasta MS-taudin etenemistä pitkällä aikavälillä. Itselläni heräsi monenlaisia ajatuksia tästä uutisesta, mm. muistikuvia Marjan sairastumiseta ja interferonihoidon aloittamisesta. Tuossa alkuvaiheessa lääkemahdollisuuteen tartuttiin kuin hukkuva oljenkorteen ja hoitava taho vakuutti että ilman lääkettä tauti etenee nopeammin. Marja käyttikin rebif nimistä interferoni lääkitystä, joka aikaa myöten osoittautui ongelmalliseksi, sillä se toimi päinvastoin ja tuotti MS-oireita. En sano että näin on kaikilla, mutta Marjalle se ei todellakaan sopinut. Marjan interferoni kokemuksen myötä luin paljon, toisaalta lääkehoidoista ja toisaalta muistakin vaihtoehdoista. Kanadalaisen MS-järjestön Direct-MS:n perustaja ja johtohahmo, tiedemies Ashton Embry on kirjoittanut artikkeleita MS-tautiin liittyen ja hänen teksteissään on näkynyt selkeä kriittisyys käytössä oleviin MS-lääkkeisiin liittyen:
Are Patients Being Given Objective Information On MS Drugs? (2005)
- teksti keskittyy pohtimaan, että onko lääkkeistä annettu tieto objektiivista. Puolueeton tutkimustaho Cochrane säätiön tehtävä on tuottaa taloudellisista kytköksistä riippumatonta tietoa ja sen tutkijat kyseenalaistivat mm. intereronien ja copaxonen hyödyn MS-taudin hoidossa:
"Whatever the disease course, glatiramer acetate is no better than placebo in preventing clinical progression at two years"
New Studies Show the MS Drugs Don’t Slow Progression
- tekstissä kolmen tutkimuksen tulokset, missä seurattiin MS:n etenemistä ja lääkehoitojen vaikutuksia pitkällä aikajänteellä. Lopputuleman oli se, että lääkettä käyttäneiden ja lääkkeettömien kesken ei tullut tilastollisesti merkittäviä eroja EDSS arvojen eli taudin haitta-asteen kertymisen suhteen..
2010 kohistiin brittitutkimuksen tuloksista; tutkimuksen keskiössä oli tiettyjen MS-lääkkeiden kustannustehokkuus (Avonex, Betaferon, Copaxone and Rebif) ja tämän laajan tutkimuksen rahoitus tuli julkisista terveydenhoitovaroista. Lääkkeiden tehon suhteen tulos oli iso pettymys, pahimmillaan lääkkeetön ryhmä voi paremmin kuin lääkeryhmä:
NHS 'has wasted millions on MS drugs which did nothing to help patients'
"Recent research results show that patients actually did worse on the drugs than if they were given a placebo"
Nyt heinäkuussa 2012 julkaistiin laajan pitkäaikaistutkimuksen tulokset ja se taudin etenemisen suhteen tulos oli se että interferoneilla ei ollut vaikutusta MS-taudin etenemiseen. British Columbian tutkijat kartoittivat 868 interferoneilla hoidetun MS-potilaan sekä 1788 lääkkeettömän potilaan tilannetta vuosien 1985-2008 aikana:
Multiple Sclerosis Drug Doesn’t Prevent Onset of Disability, Study Finds
MS treatment reduces relapses, but cant slow progression
MS-tautilääke ei pysäytä sairauden etenemistä
Koko tutkimus täältä: Association Between Use of Interferon Beta and Progression of Disability in Patients With Relapsing-Remitting Multiple Sclerosis
Lääketutkimus on saanut viime aikoina "kylmää kyytiä" ja kritiikkiä kovan tason asiantuntijoiltakin, mm. 2013 palkittu prof. George Ebers on kritisoinut voimakkaasti MS-lääketutkimuksia, koska niissä on Ebers:n mukaan keskitytty "väärään mittauskohteeseen ja vääränlaiseen tiedottamiseen. Ebers on tutkinut paljon taudin luonnollista etenemistä, siis ajalta ennen nykyisiä lääkehoitoja:
Väistämättä on tullut mieleen aika ajoin tekemämme "hoito" valinnat ja lääkkeettömyyden valinta aiheutti kyllä harmaita hiuksia noin viisi vuotta sitten. Jos Marjan vointi on mittarina niin sanoisin että tekemämme liikut ovat olleet erittäin hyviä. Olen täysin varma että ravitsemusmuutos (antioksidanttipitoinen, oikeasti ravitseva ruokavalio), tietyt lisäravinteet (D-vitamiini, B-vitamiinit, ALA..), säännöllinen liikunta sekä 2010 tehty pallolaajennus (mikä todella korjasi tilanteen) ovat todella tepsineet. Pitkän ajan, vuosien kokemusta meillä ei luonnollisesti ole, eli aika näyttää niiden merkityksen mahdollisen taudin etenemisen suhteen. Oireiden perusteella arvioituna suunta on ollut sairaudesta poispäin.
Sairautta voi hoitaa monella tavalla, enkä ole missään vaiheessa ajatellutkaan että vain lääke on ainoa hoitomuoto MS:n kaltaiseen tulehdussairauteen. Valitettavasti hoitosuositukset pysähtyvät käytännössä vain lääkityksiin ja tämä on valitettavaa. On todella paljon tieteellistä näyttöä esim. liikunnan / treenauksen vaikutuksesta MS-tautiin, mutta käytännössä tämä jää ihmisten omalle kontolle. Onneksi sentään asenne D-vitamiiniin on muuttunut ja neurologit useimmiten jo suosittelevat sitä potilaille (mutu tuntuma).
Loppukaneetti: OLISIKO MS-TUTKIMUKSESSA JO KORKEA AIKA KÄÄNTÄÄ KATSE UUSILLE POLUILLE - KUTEN VERENVIRTAUKSEEN AIVOISSA?