Tänä aamuna luin Journal of Vascular Medicine & surgeryn online tuoreen artikkelin (Caprio ym. 2016) ja pohdin samalla Zambonin löydöksestä käynnistynyttä tiedekamppailua. Itse paikantaisin ajallisesti tiedekiistan käynnistyneen alkuvuodesta 2010, jolloin etenkin neurologian tieteenala asettui selkeästi laskimolöydöstä vastaan, kiistäen sen kaikin tavoin. Tämä asetelma on valitettavasti pysynyt ennallaan ja neurologit sekä MS-tutkijat näkevät MS-taudin pääasiassa vain immuunipuolustuksen poikkeavuuksista johtuvana sairautena. Näin ollen sairauden hoitokin on keskittynyt immuunipuolustusta säätelevien lääkkeiden ympärille.
Sairauden tutkimushistoriassa verisuoniston poikkeavuuksilla on ollut vahva asema aikoinaan, kuten tässä tuoreessa artikkelissakin todetaan:
Artikkelissa tutkijat olivat analysoineet lääketieteellisistä tietokannoista tutkimuksia, joissa MS kytkeytyi verisuonipoikkeavuuksiin tai -sairauksiin. Myös laskimotutkija Zambonin data oli hyvin esillä paperissa. En erittele tähän tuota kaikkea, vaan suosittelen lukemaan tekstin.
Yksi kiinnostavimmista kohdista tuotoksessa oli kaaviokuva, missä hahmotellaan MS:n tapahtumaketjua. Tutkijat nostavat verisuoniston / -virtauksen poikkeavuudet prosessin keskiöön ja immuunireaktiot osana tapahtumasarjaa.
Itse olen täysin varma, että MS "verisuonisairautena" tulee saamaan voimakkaammin jalansijaa sairauden tutkimuksessa ja hoidossa. Tiedehypoteesi tulee muuttumaan hitaasti, mutta varmasti. Neurologeilta toivoisin avoimempaa ajattelua tämän asian suhteen.
Oletko tutustunut Weldonin protokollaan mäsän hoidossa?
VastaaPoista