Neurologi Ruutiainen viittaa pienimuotoiseen Buffalon yliopiston Premise tutkimukseen ja sen vaiheesen 2, missä 20 MS-tautia sairastavaa operoitiin ja toimenpiteen vaikutuksia arvioitiin 1, 3 ja 6 kk:n kohdalla. Puolelle eli 10:lle potilaalle tehtiin lume-operaatio ja puolelle oikea operaatio. Tutkimuksessa ei todettu eroja operoitujen ryhmien kesken.
Buffalon tutkijat julkaisivat posterin juuri sopivasti USA:n San Diegon neurologien konferenssiin maalikuussa 2013, missä tutkimustulokset esiteltiin. Buffalon tutkijat julkaisivat vielä erillisen lehdistötiedotteen ja videonkin, missä he kertoivat pilottitutkimuksensa tuloksesta. MUTTA, se mitä he jättivät kertomatta liittyi operaatioiden onnistumiseen: potilaiden CCSVI:tä ei saatu kunnollisesti korjattua eli molemmissa ryhmissä laskimoiden haitta-aste (VHISS) oli samanlainen. Alla oleva kuva on PREMISE-tutkimuksen tuoreesta julkaisusta ja kuvassa punaisella viivalla on operoitujen ja vihreällä lume-operoitujen potilaiden laskimopisteytys. Alimmainen musta viiva on vaiheessa 1 operoitujen (joita ei siis nyt arvioitu) laskimopisteytys. Vaiheessa 1 operaatiot onnistuivat, mutta sokkoutetussa vaiheessa 2, operaatiot eivät onnistuneet hyvin:
Myös pubmedin tutkimustiivistelmässä asia todetaan "jännästi", eli mainitaan että vaiheessa 1 laskimoiden haitta-aste saattin korjattua yli 75 % verrattuna operaatiota edeltävään tilaan, mutta ei vaiheessa 2:
On epäselvää miksi Buffalon tutkijat eivät kertoneet tiedotteessan näinkin oleellista asiaa. Tai miksi operaatiot onnistuivat täydellisesti vaiheessa 1 ja sokkoutusvaiheessa tuli täydellinen floppi. Tiedemies Ashton Embry kirjoitti pitkän vastineen Buffalon Premise tutkimuksesta, eikä säästellyt sanoissaan:
The huge and undeniable conflict of interest that exists when you have
researchers who are heavily funded by MS drug companies in charge of
testing a non-drug treatment which potentially may negatively affect the
drug companies cannot be swept under the carpet. This conflict of interest
is the elephant in the room which provides the simplest and thus best explanation
for the completely unsupported and baseless claims made by the UB researchers
in regards to CCSVI treatment. I cannot think of any other factor which would
motivate the UB researchers to act in such an unscientific and
unacceptable manner.
Kaikki ovat varmasti yhtä mieltä siitä, että jos laskimo-operaatioiden vaikuttavuutta halutaan tutkia, niin lähtökohtaisesti operaatioidenkin tulee olla onnistuneita. Tämä voidaan mitata mm. Buffalon tutkijoidenkin käyttämällä VHISS asteikolla.
Positiivisia tutkimustuloksia operaatioden vaikutuksista MS-taudin oireisiin on jo julkaistu useita:
A prospective open-label study of endovascular treatment of chronic cerebrospinal venous insufficiency
Is chronic fatigue the symptom of venous insufficiency associated with multiple sclerosis? A longitudinal pilot study
Clinical improvement after extracranial venoplasty in multiple sclerosis.
Venous angioplasty in multiple sclerosis: neurological outcome at two years in a cohort of relapsing-remitting patients
Bilateral Surgical Reconstruction for Internal Jugular Veins Disease in Patients with Chronic Cerebrospinal Venous Insufficiency and Associated Multiple Sclerosis
Impact of Veins Endovascular Procedures on the Quality of Life in Patients with Multiple Sclerosis
Interventional Radiologists See 'Significant' Symptom Relief in MS Patients
Percutaneous angioplasty of internal jugular and azygous veins in patients with chronic cerebrospinal venous insufficiency and multiple sclerosis: early and mid-term results.
PS. Vielä tuohon Tehy:n artikkeliin.. Operaatiot eivät ole "leikkauksia", vaan endovaskulaarisia toimenpiteitä, missä ei käytetä kirurgin veistä. Toisekseen, "teoriasta on putomassa pohja pois" lausahduksen kanssa olen täysin eri mieltä. Uskokaa pois arvon neurologit - todellisuus ei ole ihan sitä, miltä neurologisiin julkaisuihin kerätyt negatiiviset tutkimukset antavat ymmärtää :)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti