Tiedejulkaisu Veins and Lymphatics julkaisi vastikään kiinnostavan artikkelin Italiassa tehtävästä epidemiologisesta kartoituksesta, missä kerätään tietoa CCSVI:n yleisyydestä ja toisaalta siihen liitttyvistä laskimopoikkeavuuksista MS-tautipotilailla. Tutkijat julkaisivat nyt neljän tutkimusyksikön (Rooma, Bari, Cagliari ja Benevento) tutkimussaldon: kaikkiaan 1109 MS-tautipotilaan ultraäänimittauksissa CCSVI todettiin 84,49 %:lla tutkituista. Tulos kytkee CCSVI:n vahvasti MS-tautiin.
Italian laajan tutkimushanke on käynnistynyt jo 2010 ja sen takana on Rooman yliopiston tutkimusyksikkö ja erityisesti yksikön laskimosairauksien kovan tason asiantuntija, professori Sandro Malesi. Tutkimushankkeesseen kehitettiin erityinen tietokanta sovellus, mkä tunnetaan nimellä Mem-Net. Tähän mennessä siihen on liittynyt 7 tutkimusyksikköä, joiden tutkijat ovat koulutettu käyttämään Mem-Netin tietojärjestelmää. Lisäksi liittyvien tutkimusyksiköiden on sitouduttava käyttämään yhtenenäistä doppler tutkimusprotokollaa CCSVI analysoimiseksi (kansainvälisen tutkimusjärjestö ISNVD:n tutkimussuositusta) ja tutkijoiden tulee olla koulutettuja doppler menetelmän suhteen.
Keskeisin tiedonkeruu työkalu on keskushermostosta poistuvien laskimoiden kartta, "venous hemodynamics morphological map", minne kunkin tutkimusyksikön tutkija siirtää tutkittavan MS-tautipotilaan tiedot ja erityisesti laskimopoikkeavuuksien laatu ja sijainti. Tiedonkeruu on tapahtuu internetiä hyödyntäen, reaaliajassa. Yksi tärkeimmistä syistä järjestelmän kehittämiseen oli se, että tutkimuskentällä oli hyvin suurta vaihtelevuutta eri tutkijoiden ultraäänimittauksissa. Tämäkin tutkimus on tärkeä osoitus, että tutkijoiden tulisi käyttää yhdenmukaista tutkimusprotokollaa.
Koko artikkelissa oli mainintaa myös muiden tutkijoiden ultraäänilöydöksistä ja etenkin Italian "COSMO tutkimus" sai hyvin kylmää kyytiä:
"All centers were with conflicting interests with pharmaceutical company, used different ECD devices and their sonographers were not approved by Zamboni University Vascular Department"
Yllä kuva Mem-net ohjelman tiedonkeruusta järjestelmästä. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti